fbpx

KAWS

KAWS, een beroemde Amerikaanse schilder, beeldhouwer en beeldend kunstenaar, is wereldwijd bekend voor zijn personages met populaire referenties. Hij maakte naam in de urbane area met een parodische en provocerende stijl.

Biografie van de kunstenaar

Brian Donnelly, beter bekend als KAWS, is een kunstenaar in Amerika geboren die woont en werkt in Brooklyn. Hij is geboren in 1974 in New Jersey en is betrokken bij de wereld van de Street art sinds hij op jonge leeftijd. Toen hij op de St. Anthony High School was, schilderde hij voor het eerst de tag “KAWS” op het dak van een nabijgelegen gebouw zodat hij het kon bewonderen tijdens zijn lessen. Deze roepnaam heeft geen betekenis, hij werd door de kunstenaar gekozen om esthetische redenen, d.w.z. om de manier waarop de letters naast elkaar staan.

Na een studie aan de School of Visual Arts in New York City, de jonge kunstenaar KAWS begon zijn carrière als animator bij Disney, door achtergronden te schilderen voor bekende tekenfilms, zoals De 101 Dalmatiërs en Daria en Doug. In parallel, KAWS begon zijn carrière als street kunstenaar in New York in de jaren 1990. Zijn eerste werken waren interventies in de stedelijke ruimte door het aanpassen en uitvoeren van subversieve handelingen op reclameborden. Provocerend en parodisch is de emblematische stijl van de kunstenaar opgekomen.

In de late jaren 1990, KAWS begon met de design van zijn iconische personages die zowel volwassenen speelgoed als pop sculpturen zijn. Dankzij zijn zeer persoonlijke stijl, KAWS wordt beschouwd als een van de meest gerenommeerde moderne kunstenaars.

Kaws : Street art, stijl en kunstwerken

Tussen Art Toy en Street Pop, heeft de kunstenaar zijn “design speelgoed” gecreëerd dat een integraal deel zal zijn van het KAWS universum. Het zijn half-mens, half-dier personages die zowel vertrouwd als bevreemdend en verontrustend zijn. Ten eerste, het kunstwerk bestaat als een schets en daarna in drie dimensies wordt gematerialiseerd dankzij de fabrikant Medicom.

In feite, unieke stijl van KAWS, Street art en originele persoonlijkheid gecombineerd maakte de opkomst mogelijk van zijn iconische Skully: een figuur met ogen vervangen door kruizen en de schedel van een piraat, waarvan de benen uitsteken en oren vormen. Zo is al het toys van KAWS, van SpongeBob tot de Simpsons en de Smurfen, geïnspireerd op hedendaagse tekenfilms om zijn kunstwerken in beperkte oplage te vervaardigen. De kunstenaar streeft naar universaliteit.

Al zijn figuren onderscheiden zich door de kruisen die in de plaats van de ogen zijn geplaatst met een menselijk aspect. KAWS creëert zijn toys met verschillende materialen zoals plastic, brons, aluminium, keramiek, hars of textiel, vaak in combinatie. Hij is een veelzijdig kunstenaar: tekenaar, beeldhouwer, schilder en ontwerper, en heeft ook een hand in mode en muziek.

 

KAWS Companion, 1999

KAWS – Companion (1999)

Een van de beroemdste kunstwerken is de Companion pop die KAWS maakte na zijn reis naar Japan, waar hij geïmponeerd was door Bounty Hunter, een streetwear mark, dat ook speelgoed produceerde.

Dit is zijn eerste “design toy” en werd geproduceerd in een gelimiteerde editie van 500. Dit figuur was direct een internationaal succes, zozeer zelfs dat het het meest emblematische personage werd. Op dit moment is deze voor meer dan 800.000 € op de markt te vinden.

Dit is een vinylfiguur van Mickey Mouse met uitpuilende ogen. Afgezien van de piratenschedel, doen het lichaam met de bolle buik, de lange broek met grote krullen en de extra grote gehandschoende handen denken aan de beroemde Hollywood-muis.

 Maar de kunstenaar heeft ook andere figuren gemaakt, geïnspireerd op reeds bestaande figuren uit de populaire en massacultuur, zoals Sponge Bob, Snoopy, Darth Vader, de Michelin Man, de Simpsons en vele anderen. Enkele van de bekendste figuren zijn Accomplice, Chum, BFF en Bearbrick. KAWS is een onconventionele kunstenaar die zijn figuren eindeloos heeft gereproduceerd op T-shirts, sportschoenen, sweatshirts, sjaals, mokken, posters, en zelfs sleutelhangers en badmatten.

 KAWS –  The KAWS album

De artiest heeft voor de Disney studio’s gewerkt, KAWS voedt zich met de betoverende wereld van tekenfilms.Hij heeft hun namen beplakt met hints van zijn identiteit. Een goed voorbeeld is de Kimpson-serie, geïnspireerd op The Simpsons: Een relatief klein schilderij dat is gecategoriseerd als hybride, een soort Pop of Street Art voor activisten van een nieuwe cultuur bevolkt door cartooneske karakters. Een kunstwerk in opdracht van een beroemde Japanse ontwerper, Nigo.

Het was de hoes van het album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van de Beatles, gemaakt in 2005 en verkocht in 2019 dat leidde tot het huidige veilingrecord van de kunstenaar. Het kunstwerk van het Kaws album werd bij Sotheby’s in Hongkong verkocht voor het equivalent van meer dan 13 miljoen euro (inclusief premie koper), wat een record voor de kunstenaar betekent.

KAWS, THE KAWS ALBUM, which sold for $14.8 million at Sotheby's Hong Kong, setting a new record for the artist. Courtesy of Sotheby's.
The Kaws Album, 2005
Scroll naar boven