fbpx

Andy Warhol

Als een van de meest invloedrijke hedendaagse kunstenaars van de 20e eeuw maakte Andy Warhol in de levendige jaren vijftig van de vorige eeuw naam in New York. Door voornamelijk gebruik te maken van de techniek van de zeefdruk, waarvan hij de hoofdmaker is, is zijn bijzondere en kleurrijke universum toegankelijk voor het grote publiek. Door middel van zeefdruk kan hij met behulp van sjablonen zijn werken in grote hoeveelheden produceren.

Gefascineerd door de thema’s reclame, succes, beroemdheid en de dood, zijn de beroemdste werken van de Pop-Art leider de iconische gedrukte Campbell’s soepblikken, blikjes Brillos, Coca-Cola, het symbool van de dollar, of Marilyn Monroe. Voor sommige mensen lijken ze misschien volkomen onschuldig omdat ze in de supermarkten te vinden zijn, maar ze zijn allemaal symbolen op het hoogtepunt van de massacultuur in de naoorlogse jaren.

Andy Warhol – Marilyn Monroe – This is not by me

De keuze van Warhol om zijn werken in bijna industriële hoeveelheden te reproduceren met behulp van zeefdruk is een kritiek op de maatschappij en de overproductie van consumptiegoederen en de alomtegenwoordige en alomtegenwoordige reclame.

Deze benadering en kritiek op zijn tijd door middel van reclame en gewone consumptiegoederen was volledig visionair en heeft hem de reputatie opgeleverd tot op de dag van vandaag als de koning van de popart te worden beschouwd. Andy Warhol inspireerde vele kunstenaars en onder zijn artistieke erfgenamen zijn Mr. Brainwash, Jeff Koons, Keith Haring en vele anderen.

De grote hoeveelheid werken die hij heeft nagelaten maakt het voor een breed publiek mogelijk om van dit culturele en artistieke erfgoed te genieten.

Andy Warhol – Campbell’s Soup – Pepper Pot

Als veelzijdig en productief kunstenaar regisseerde Warhol parallel aan zijn schilderscarrière ook een dozijn films, waaronder « Sleep » waar hij zijn voyeurisme verkende. Andy Warhol stierf in 1987 in New York en liet een belangrijke en tijdloze artistieke erfenis achter, zowel controversieel als verheerlijkt.

« Denk niet aan het maken van kunst, maak het gewoon. Laat anderen kiezen of het goed of slecht is, of ze er van houden of er een hekel aan hebben. Als anderen kiezen, maak je nog meer kunst. »

-A.Warhol

Scroll to Top