fbpx

Banksy

Zijn identiteit is echter nog steeds een mysterie. De meest geciteerde hypothese tot nu toe is dat hij in 1974 in Bristol is geboren.

Hij gebruikt de steden die hij over de hele wereld bezoekt als doeken voor zijn werken met een sterke politieke boodschap.

Als groot liefhebber van de sjabloontechniek zijn de meest terugkerende thema’s in zijn werk politiek, cultuur en ethiek.

Banksy valt vooral op door zijn provocerende kant, waarbij hij de kijkers graag uitdaagt op de menselijke conditie en de hedendaagse gebeurtenissen.

Zijn muurschilderingen zijn vaak scherpzinnig en relevant en zetten aan tot nadenken en het aan de kaak stellen van onrechtvaardigheid op zijn eigen manier.

De kunstenaar handelt vaak naar aanleiding van de actualiteit. In 2005 maakte hij met name 9 schilderijen op de muur van Gaza, in 2015 creëerde hij het fresco gewijd aan de slachtoffers van de Bataclan, of nog recenter door het medisch personeel als helden af te beelden op de muur van een ziekenhuis in Southampton op het hoogtepunt van de Coronavirus-crisis.

  • Banksy - Strawberry Donuts - Signed Screenprint
  • Banksy - Pulp Fiction
  • Banksy - Golf Sale
  • Banksy - Choose your Weapon Slate

De Los Angeles tentoonstelling « Barely Legal

In 2006 organiseerde de kunstenaar een van zijn eerste en belangrijkste tentoonstellingen « Barely Legal ». Net als zijn identiteit waren de details van de tentoonstelling onbekend tot de ochtend van de openingsdag.

De tentoonstelling vindt plaats in een industrieel magazijn in Los Angeles.

Voor de gelegenheid heeft de kunstenaar een set van zes werken gemaakt met de naam « Barely Legal » genummerd in het origineel.

De set bestaat uit de volgende werken:

  • Morons: het toont een veilingmeester die een schilderij verkoopt met de woorden « Ik kan niet geloven dat jullie idioten deze rotzooi daadwerkelijk kopen! »
  • Grannies: Twee oma’s haken T-shirts met de woorden « Punks Not Dead » en « Thug For Life »…
  • Applause: het staat voor een gevechtsvliegtuig op een vliegdekschip en twee luchtverkeersleiders, waarvan er één een bordje heeft met de woorden « Applaus » erop.
  • Sale Ends Today: Vier wanhopige vrouwen worden getoond, geknield aan de voeten van het schrijven van « Sale Ends Today ».
  • Trolleys: drie primitieve mannen zijn jachtkarren
  • Festival (Destroy Capitalism): het vertegenwoordigt een groep mensen die in de rij staan bij een stand waar het geschreven « Destroy Capitalism » aanwezig is.

Het belangrijkste doel van deze tentoonstelling was om te laten zien hoe de echte problemen van het leven een plaats innemen in de steeds egoïstischer wordende maatschappij.

Daarom had de kunstenaar in de tentoonstellingsruimte een olifant geplaatst die met dezelfde kleur van het slaapkamerbehang was beschilderd.

Spelend met het beroemde Engelse spreekwoord van de olifant in de kamer, wilde de kunstenaar benadrukken hoe de moderne samenleving doet alsof ze wereldproblemen als honger en armoede niet ziet.

Banksy : Dismaland

Banksy’s reputatie heeft zich gevestigd en trekt vaak de aandacht van de media voor zijn harde werk. En toch weet de kunstenaar te verrassen.

In 2015 creëerde de kunstenaar Dismaland, een pretpark dat hij definieert als niet geschikt voor kinderen.

Met deze ervaring wilde de kunstenaar een parodie maken op de gebruikelijke pretparken voor gezinnen en een park creëren op basis van het concept van donker en storend.

Dismaland bestond uit tien werken van Banksy en andere kunstenaars zoals Damien Hirst.

In het midden van het park stond een bewust onvolledig kasteel met een moeras en in het midden van het moeras een beeld van de Kleine Zeemeermin waarvan de kenmerken onherkenbaar zijn.

Een andere installatie die voor veel gepraat zorgde, was de bumpercarrouselritjes waarbij een van de auto’s door de dood werd gereden.     

Het park is door meer dan 15.000 mensen bezocht en heeft 20 miljoen pond ingezameld voor de plaatselijke schatkist.

Banksy en verkooprecords

Banksy zorgde in 2018 opnieuw voor opschudding toen een voorstelling van zijn beroemde « Girl With Balloon », die net voor meer dan 1 miljoen euro was verkocht, in een veilinghuis van Sotheby’s zichzelf vernietigde. 

Een van Banksy’s grootste records vond plaats in 2018: tijdens een veiling verkocht Sotheby’s het werk Devolved Parliament voor 11 miljoen euro.

Dit evenement was het hoogste cijfer waarbij een werk van Banksy ooit is verkocht. 

Scroll to Top