fbpx

Damien Hirst

Damien Hirst wordt beschouwd als ‘s werelds meest geliefde levende kunstenaar en is een Engelse kunstenaar, geboren in 1965. Vanuit een bescheiden achtergrond en toch ver van de kunstwereld, werd de kunstenaar al op zeer jonge leeftijd gepassioneerd door het tekenen. Hij steeg van de status van middelmatige schooljongen naar die van leidende figuur in de Britse kunstwereld door zich aan te sluiten bij de « Young British Artists » beweging, die in 1992 een reeks tentoonstellingen lanceerde waarin onbekende jonge kunstenaars met ongebruikelijke materialen voor hun werken werden belicht.

« Ik hou van het idee om minimalisme te vermengen met de gruwel van het vlees. » – D. Hirst

Gefascineerd door het thema van de dood, Damien Hirst ensceneert bevroren dierlijke lijken, medische apparatuur en andere morbide voorstellingen, wat hem de status van een controversieel kunstenaar oplevert.

Damien Hirst – Lullaby Spring

Zijn kunstwerk Lullaby Spring, dat uitsluitend bestaat uit medicijnpillen, werd in 2007 het op één na duurste werk dat tijdens het leven van een kunstenaar werd verkocht.

Damien Hirst – For the Love of God

Ook in 2007 creëerde Damien Hirst zijn duurste werk, « For the Love of God », dat voor meer dan 74 miljoen euro verkocht werd. Het werd zo het duurste werk dat tijdens het leven van de kunstenaar werd verkocht, alvorens het debat op gang te brengen, aangezien de kunstenaar zijn werk zelf zou hebben gekocht. Het toont een echte schedel bedekt met diamanten en is te zien in de White Cube in Londen. De titel, « For the love of God », komt voort uit de uitroep van de moeder van de kunstenaar toen deze zijn project voor een werk op basis van een echte schedel toelichtte.

Damien Hirst – For the Love of God – Sérigraphie

Damien Hirst – The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living

Ondanks het feit dat zijn werken regelmatig publieke verontwaardiging en kritiek oproepen, is de populariteit van de kunstenaar nooit gestopt. Zijn beroemdste werk « The Physical Impossibility Of Death In the Mind Of Someone Living » bestaat uit een 4 meter lange tijgerhaai ondergedompeld in formaldehyde.

“Great art – or good art – is when you look at it, experience it and it stays in your mind. I don’t think conceptual art and traditional art are all that different. There’s boring conceptual art and there’s boring traditional art. Great art is if you can’t stop thinking about it, then it becomes a memory.” – D. Hirst

Scroll to Top