fbpx

Takashi Murakami

De ster artiest Takashi Murakami is een beroemde Japanse hedendaagse kunstenaar. Hij is een leidende figuur in de Japanse « superflat » beweging die hij zelf heeft uitgevonden. Hij wordt beschouwd als de waardige erfgenaam van Andy Warhol, zodat hij vandaag een van de meest gewaardeerde kunstenaars ter wereld is.

Biografie van de kunstenaar

Takashi Murakami werd in 1962 geboren in Tokio, waar hij nog steeds woont en werkt. Hij groeide op in een zekere armoede. Toch ging hij naar de middelbare school. Daarna kon hij Japanse schilderkunst studeren (met als specialisatie nihonga) aan de Tokyo University of Fine Arts and Music. Inderdaad, Murakami toonde al snel interesse in de kunstwereld. In 1986, na zijn afstuderen, begon hij aan een doctoraat. Twee jaar later was hij op zoek naar een baan om zijn familie te onderhouden. Daarom wendde hij zich tot de schilderkunst, maar hij slaagde er niet in door te breken in de wereld van de animatie.

Hij had al snel succes want al in het begin van de jaren negentig werd de kunstenaar erkend als beeldhouwer. Deze jonge Japanse kunstenaar beoefende zijn kunst al enkele jaren, maar in 1996 begon hij met de ontwikkeling van zijn bedrijf dat zou uitgroeien tot een echt imperium: Hiropon Factory. Dit werd de Kaikai Kiki Corporation in 2001. Zoals Warhol’s Factory, heeft Murakami Takashi een bedrijf en een atelier gecreëerd om « kunstprodukten » aan te bieden die de beeltenis van zijn kunstwerken dragen. In die periode, is hij nooit gestopt met tentoonstellen in de Verenigde Staten en Europa. De nieuwe structuur die in 2001 werd gecreëerd, stelt hem in staat om tegelijkertijd deel te nemen aan de ontwikkeling van de kunst in zijn land met het coördineren van tentoonstellingen en het voortbrengen van jonge Japanse kunstenaars zoals Chiho Aoshima.

Murakami’s ultieme doel is het creëren van een nieuwe markt voor Japanse hedendaagse kunst. Net als Jeff Koons, heeft Murakami een merk gecreëerd. Het commerciële aspect van zijn kunstwerken bereikte zijn hoogtepunt in 2003 met de collaboratie tussen Marc Jacobs en zijn merk Louis Vuitton. Murakami interpreteerde de klassieke handtassen van dit luxemerk opnieuw.

Takashi Murakami: werk en stijl

Murakami perfectioneerde zijn stijl toen hij naar New York verhuisde met een beurs van de Asian Cultural Council. Wat hij in Japan had geproduceerd, werkte niet in de New Yorkse kunstwereld. Daarna onderzocht hij zijn persoonlijke geschiedenis om zijn stijl te ontwikkelen. Als gevolg daarvan combineerde hij zijn Otaku-werk, dat verwijst naar een obsessie voor anime en stripverhalen, met de tegenstellingen tussen de Japanse en de Amerikaanse samenleving.

Murakami’s stijl vindt zijn inspiratie in de Japanse popcultuur. Hij is een van de leiders van de Japanse Neo-pop beweging die bekend staat als Superflat. Deze term werd in 2001 bedacht tijdens een van zijn tentoonstellingen in Tokio. Deze artistieke beweging wordt gekenmerkt door platte vlakken die doen denken aan de platheid van de Japanse picturale kunst. Murakami werd geïnitieerd in de basis van de Japanse kunst en is niet vertrouwd met de derde dimensie en het klassieke westerse perspectief. Dit aspect is terug te vinden in zijn werken, die geen enkele notie van diepte hebben. Deze kunstwerken zijn opgebouwd uit felle kleuren, maar desondanks weegt de nachtmerrie zwaarder dan de schattigheid van de op manga geïnspireerde afbeeldingen.

Het kunstwerk van Takashi Murakami bestaat uit sculpturen, schilderijen, prints en behangpapier. Deze kunstenaar is een businessman van alle soorten, maar bij het beoefenen van zijn kunst werpt hij een kritische blik op massaconsumptie en seksueel fetisjisme via de Superflat-stijl.

This image has an empty alt attribute; its file name is canvas-1024x478.png
Flower Ball, 2011

Takashi Murakami – Flower Ball

De beroemde bloem met de sardonische glimlach maakte Murakami bekend in de kunstwereld, ook al is hij het meest bekend door zijn samenwerking met Kanye West in 2007, Murakami maakte de cover van het album Graduation.

Deze bloemen worden in de popcultuur geroemd omdat ze vrolijk, schattig, onschuldig en kleurrijk zijn. Deze bloemen zijn nu het meest herkenbare motief, omdat ze overal te vinden zijn. Murakami maakte veel ophef toen hij in 2010 sculpturen en schilderijen van zijn bloemen tentoonstelde in het Château de Versailles in de grote flats van de Galerie des Glaces. Dit patroon domineert de mode sinds 1995 dankzij Murakami’s talrijke samenwerkingen, waaronder 2015 met Vans, een sportschoenenmerk, en 2020 met Uniqlo, een wereldberoemd Japans kledingmerk. Sculpturen en schilderijen van dit bekende onderwerp kunnen bedragen van meer dan een miljoen euro opbrengen!

Murakami’s nog beroemdere icoon, Mr.Dob, is een figuur die hij in 1992 creëerde. Het is een zelfportretfiguur met universele aantrekkingskracht.

Mr.Dob, 2016

Takashi Murakami – My Lonesome Cowboy

Het is een epoxyhars sculptuur gemaakt in 1998 dat een tiener uit het manga-universum voorstelt. Hij heeft heel lang haar en een kinderlijk gezicht, maar wat in het oog springt, is zijn absolute naaktheid en hij zwaait trots met zijn sperma dat uit zijn geslacht spoot alsof het een lasso was.

Hiropon, een van de bekendste werken van Murakami, is de vrouwelijke tegenhanger die in de Pinault Collection is opgenomen. In 2008 werd Murakami een van de duurste levende kunstenaars ter wereld toen zijn beeld Lonesome CowBoy bij Christie’s werd verkocht voor meer dan 15 miljoen dollar.

Scroll to Top